()

4 najčastejšie príčiny bolesti chrbta a ich riešenia

Bolesť chrbta patrí medzi najbežnejšie zdravotné problémy, ktoré trápia množstvo ľudí. Môže byť spôsobená rôznymi faktormi – od sedavého spôsobu života až po nesprávne držanie tela. V tomto článku sa pozrieme na 4 najčastejšie príčiny bolesti chrbta a povieme si spôsoby, ktoré vám môžu pomôcť zbaviť sa týchto ťažkostí.

1. Sedavý spôsob života

Jednou z hlavných príčin bolesti chrbta je nedostatok pohybu a dlhé hodiny strávené sedením. Sedavý spôsob života spôsobuje oslabenie svalov chrbta a brucha, čo vedie k nesprávnemu držaniu tela a nadmernému zaťaženiu chrbtice.

Riešenie: Vyskúšajte zahrnúť do svojho dňa krátke prestávky na strečing, prechádzky alebo jednoduché cvičenia na posilnenie chrbtových svalov. Zvážiť môžete aj cvičenia, ako je napríklad joga alebo pilates.

2. Nesprávne držanie tela

Mnoho ľudí nevníma, ako veľmi môže nesprávne držanie tela ovplyvniť chrbát.

Riešenie: Uvedomte si svoje držanie tela napríklad pri sedení. Snažte sa sedieť rovno, s nohami pevne na zemi a chrbtom opretým o operadlo.

3. Zranenie

Zranenie chrbta sa týka kostí a kĺbov chrbtice (stavce). Problémy s chrbtom a zranenia sa často vyskytujú počas športových alebo rekreačných aktivít. Tieto problémy môžu vzniknúť náhle alebo sa vyvíjať postupne v dôsledku dlhodobého nadmerného zaťaženia.

Riešenie: Ak máte podozrenie na vážnejšie zranenie alebo trvalé bolesti, je dôležité navštíviť odborníka. Rehabilitácie a pravidelné cvičenia môžu pomôcť zmierniť bolesť.

4. Stres

Stres a psychické napätie môžu mať priamy dopad na fyzické zdravie, vrátane bolesti chrbta. Napätie v svaloch, ktoré sa hromadí v dôsledku stresu, môže spôsobiť svalové kontrakcie a bolesti.

Riešenie: Naučte sa techniky na zvládanie stresu, ako je napríklad hlboké dýchanie, meditácia, či relaxačné cvičenia. Rovnako môže pomôcť pravidelný oddych a činnosti, ktoré vám pomáhajú relaxovať.

Bolesť chrbta nemusí byť nevyhnutne súčasťou vášho života. Pravidelným pohybom a správnym držaním tela, môžete výrazne zmierniť alebo úplne odstrániť bolesti chrbta. Ak vás bolesti chrbta trápia dlhodobo, neváhajte vyhľadať odbornú pomoc.

+421 434 913 000

Zavolajte nám

rezervacie@therme.sk

Napíšte nám